Lefkada (of Lefkas) is een van de Ionische eilanden. Het is verbonden met het vasteland via een bootbrug. De gelijknamige hoofdstad Lefkada is gelegen in het noorden van het eiland.

Lefkada behoort tot de zogenaamd Eptanisia (zeven eilanden), zoals de Ionische eilanden ook wel worden genoemd. De andere eilanden zijn Kefalonia, Ithaki, Zakynthos, Corfu, Paxos en Kythira. Vanaf Lefkada zijn de meeste van deze eilanden te bereiken met de ferry. Een regelmatige bootverbindingen vanuit Vasiliki en Nidri brengt je naar een volgend eiland in de Ionische Zee.

Lefkada is het vierde eiland van de zeven eilanden wat grootte betreft en bevindt zich ongeveer in het midden van de Ionische eilandengroep. Ten noorden van Lefkada ligt Corfu (ook wel Kerkyra genaamd) en ten zuiden liggen de eilanden Kefalinia en Ithaki. Lefkada is het meest bergachtige eiland. De hoogste bergtop op het eiland is de Elati van de Stavrota, met een hoogte van 1.158 meter. De westkust is grillig en het eiland heeft veel mooie baaien. Aan de oostkant van het eiland liggen vele kleinere eilandjes voor de kust, waaronder Skorpios. Dit eiland behoorde toe aan de rijke scheepsmagnaat Onassis. De geruchten gaan dat het eiland inmiddels is verkocht.

  De totale oppervlakte
  van het eiland is 
  ongeveer 300 vierkante
  kilometer en de totale
  lengte van de kustlijn
  bedraagt 117 kilometer.
  De lengte van het eiland
  is 35 kilometer en de
  breedte ongeveer 15
  kilometer. Maar door de
  vele heuvels en bergen
  kan een route
  langer doen duren dan
  de afstand zou
  vermoeden.

  De naam van het eiland 
  Lefkada komt van het
  Griekse woord Lefkos
  wat "wit" betekent. Dit
  wordt geassocieerd met
  de witte rotsen van de landpunt van Lefkada, kaap Doukato genaamd, en de witte krijtrotsen aan de westkust. Deze kaap wordt ook in de mythe rond Sappho genoemd. Deze dichteres die leefde in de zesde eeuw voor Christus heeft zich, omdat haar liefde niet beantwoord werd, hier van de rotsen naar beneden gegooid.

Lefkada heeft veel te bieden: toeristische plaatsjes aan de oostkust, van Lygia tot voorbij Nidri, en tevens in het zuiden rondom Vasiliki.

Daarnaast heeft het prachtige stranden aan de westkust, waaronder het bekende Porto Katsiki als ook het strand van Katisma en in de omgeving van Aghios Nikitas vind je diverse gezellige taverna's en terrasjes
om te genieten van de Griekse gastvrijheid en keuken.  Tevens zijn er in het binnenland diverse dorpjes waar de tijd even heeft stil gestaan.  

 

Voor ieder wat wils op dit heerlijke Griekse eiland....ga er op uit en ontdek het zelf!

  Home | Sitemap | Contact | © 2005 Zagoria-griekenland.nl